10 Ağustos 2014 Pazar

TOKATSPOR LİGE HAZIR DEĞİL - TOKAT GAZETESİ FATİH KILIÇ'IN HABERİ - TOKATSPOR SON DAKİKA
















Spor Yazarı Emre Bay'ın değerlendirmeleri




Tokatspor, Nevşehir de hazırlıklarını sürdürüyor. Bizlerde o hazırlıkların şu ana dek ne aşamada olduğunu gözlemlemek ve kendi gördüklerimizi sizlerle paylaşmak üzere Nevşehir'e gittik. Pazarspor ile oynadığımız ve 1-0 kaybettiğimiz maçın öncesini, maç sırasını ve sonrasını yaşadık.

Gelelim maç öncesine. Tokat Gazetesi'nde bir kaç gündür yazmış olduğumuz köşe yazılarını sevgili Başkan Emin Yılar ile konuştuk. Yazılarımızda inceden inceye kendisini eleştirdiğimize dair serzenişlerini aldık. Yazılarımızda belirttiğimiz her şeyi bir kez de yüz yüze ifade etme imkanı bulduk. Her şeyi kendi bildiğimiz ve onun müsaade ettiği oranda şeffaf şekilde konuştuk. Güzel bir sohbet oldu. Onunda bizimde aslında hem fikir olduğumuz nokta şuydu. Evet, bizlerde sizlerin ve taraftarlarımızın beklentilerini, kafalarındaki oyuncu yapılarını biliyoruz, hangi oyuncuları Tokatspor'da görmek istediklerini tahmin ediyoruz ama o oyuncuları Tokatspor'a getirmek için inanılmaz bir meblağlar gerektiği bunun da şuan için ekonomik anlamda mümkün olamayacağı yanıtını aldık.


Sevgili Başkan Yılar ile Buca ve Altınordu takımlarının yapıları üzerine, onların bir futbolcu izleme komiteleri olduğu ve bütün yılı bütün Türkiye'de futbolcu izleyerek geçirdikleri bir sistemleri olduğu ve alt yapılarının durumu konulu sohbetimizi gerçekleştirirken, bir dönemler Tokatspor'da menejerlik görevinde bulunan Aytunç Bozkurt'unda belki de ilk kez Tokatspor'da uygulamaya sokulduğu ifade edilen tam benim başkana dediğim gibi olmasa da buna benzer bir futbolcu izleme komitesi başına getirildiğini ve Tokatspor'un da gelecek için böyle bir yapılanmaya gittiğini öğrendik. Ne diyelim öncesi ve sonrası bizi aşar. Biz bu anını izleyeceğiz. Hayırlı olsun. Sürecin sonuçlarını hep birlikte takip edeceğiz.



Bu arada başkan Yılar, yine Tokat basınının Tokatspor'a soğuk durduğu ve yeteri kadar ilgi göstermediği noktalarını bir kez daha gündeme getirdi. Şehri işin içine çekmede basının öncü rol oynaması gerektiği konularından bahsetti. Başkan Yılar, belki kendince haklıdır, bireysel olarak bu noktada bana söz düşmez ama bir de bu işin basın kanadı vardır o kanadında tüm temsilcilerini, emektarlarını da dinlemek gerekir diye düşünüyorum. Bakalım basın, Tokatspor'dan ne şekilde memnun veya serzenir durumda görmek lazım. Ama genel anlamda her zaman basın, Tokatspor'un yanında olmuştur olmaya da devam edecektir. Sonuç olarak bu durum aşılamayacak bir durum asla değildir. Ortak bir payda etrafında sağ-sol, alevi-sunni, Türk-Kürt, ayrımı yapmadan Tokatspor için bir araya geliniyorsa bu noktada da çok rahat bir araya gelinir sorunlar aşılır konuşularak anlaşılarak her sıkıntının üstesinden gelinir.



Başkan Yılar ile, özellikle taraftarın kan kaybını, yeni nesili ve şehri stadyuma nasıl getirip bu işe ortak edebiliriz noktasında kombine biletleri konuştuk. Şuan için 500 lira bedel ile Kapalı Tribün için satıldığı bilgisi aldık. Bakıldığında Tokat'ta yaşayan insanların Tokatspor'a bakış açısı ve gelir durumu hesap edildiğinde bu işten hayırlı bir netice alınamayacağı ama sonuna kadar gidileceği fikri ile birlikte Maraton dediğimiz açık tribüne neden kombine bilet çıkarmıyorsunuz konusunu gündeme getirdik. Başkan Yılar, fikrimizi olumlu buldu. Kredi kartı faktörünü de devreye sokarak, işin reklam ve tanıtım araçlarını da kullanarak 100 TL gibi bir bedele kombine biletler çıkarabiliriz düşüncesini masaya yatırma ve değerlendirme aşamasına geçirdik.

Gelelim maça... Nevşehir il merkezindeki Gazi Stadında oynanan hazırlık maçımız hiç tat vermedi. Bu Tokatspor, insanın ömründen ömür götürür. Öyleki baktığımızda zaman daralıyor, lig yaklaşıyor, Tokatspor teknik heyeti de bunun için çalışıyor biliyoruz ama ideal 11 iskeletimizin artık belirlenmesi gerekiyor. Şimdi burda isim isim analiz yapıp o tamam bu gitmeli demekten ziyade genel kanımız yapılan onca transfere rağmen Tokatspor'u tek bir maçı ölçü alarak konuşmak haksızlık olur diyebilirsiniz ama hazır görmedik. Bu kadrodan en az 3-4 oyuncu ile yollar kesin ayrılır. 90 dakikada tek bir pozisyon bulamadık. Orta sahayı sadece lügatte kelime olarak gördük. Tekrar söylemek lazım. Bu takıma kesinlikle playmaker lider oyun kurucu şart. Kaleye tek bir şut çekemedik. Tek forvet oynayan Ümit Can'ı kanatlardan bir kez bile topla buluşturamadık. 90 dakika da aklında ne kaldı derseniz inanın, oyuna ikinci yarıda giren kaleci Mesut Balkan'ın 78.dakikada ters ayakta yakalanmasına rağmen 90'a giden bir topu nefis çıkardığı pozisyon kaldı.




Ama aslında bu maçta benim için ön plana çıkan iki nokta şuydu. Tokatspor, Pazarspor'a göre hırslı değildi. Bizi üzen bir kazanma arzusu göremedik. Belki havanın sıcaklığı belki de maçın hazırlık maçı kategorisinde olması bunda etkendir ama Pazarspor bizim tam aksimize zaman zaman oyunu agresif yapısı ile gerginleştiren, hırslandıran ve sert oyun anlayışı ile üstün olmaya çalışan taraf oldu. Haa derseniz ki tamam Pazar maçı 1-0 kazandı, onlar nasıldı? Onlar da hazır değil lâkin bize göre diri bir yapı sergilediler.

Diğer konu ise teknik direktörümüzün kulübeden oyuna sözlü müdahaleleri veya etkisi noktasında hal ve hareketlerde yani vücut dilinde pozitif bir durum göremedik. Hani Yılmaza Vural'ın yedek kulübesindeki hırsını, hal ve hareketlerini gözlerinizde canlandırın sonrada tam zıttı durumu düşünün. Söylemek istediğim o. Tokatspor'un lig fikstürü bana göre çok kötü. Özellikle ilk 5 haftada 1461 Trabzon, Hacettepe, Yeni Malatya, Ümraniye takımları ile oynayacak olmamız stresimizi artıracak adeta bizlerin sabrını test edecek.

Müsabaka sonunda Tokatspor'un kamp yaptığı otele tekrar geldiğimizde Başkan Yılar belki de 2-3 yıldır ilk kez herkesin beklediği ve herkesin kendisini eleştirdiği hedefsiz takım mı olur? Sorusuna son noktayı koyarak '' Tokatspor şampiyonluğun gizli adayıdır '' manşetini verdi. Ne diyelim Tokatspor ve Şampiyonluk kelimelerinin yan yana gelmesi dahi bizleri heyecanlandırmaya yetiyor. Ama şuan ki duruma bakarsak da ben bu cümleyi söylesem alacağım cevap hayal kuruyorsun yavrum olur. Başkan Yılar'ın bu flash manşeti verecek cesareti kendisinde bulmasından ötürü kutlayalım ve buna bizde inşallah diyelim.

Yazımın son bölümünde bir kaç cümlede Avanos için söylemem lazım. Vallahi de billahi de Tokat'ımıza yazık oluyor. Amacımız Avanos'u kötülemek değil, her bölgemizin kendine has güzellikleri, Allah vergisi değerleri var ama takımların yeşillik alan, saha, kros imkanı olmayan Avanos'a kampa gittiklerini görmek, o bölgenin futbol ile anılmasını bilmek insanı üzmekle birlikte elimizde Çamiçi ve Topçam gibi iki değeri turizme, tesisleşmeye kazandıramamak bence Tokat için en büyük kayıplardan birisidir...

Gözlemlerimiz ve değerlendirmelerimiz şimdilik bu kadar. Umarız her şey Tokat ve Tokatspor için en hayırlı ve en güzel şekilde olur.

(Tokatspor Facebook Sayfasını Beğenin) (Like)